Agenda

De toekomst van de Olympische Spelen: Mulier Instituut organiseert debat op 12 januari

De toekomst van de Olympische Spelen is het thema van het debat dat het Mulier Instituut op 12 januari 2015 organiseert. Een actueel onderwerp: deze periode markeert een ommekeer ten aanzien van het denken over en het organiseren van de Olympische Spelen. Hét moment dus om met experts uit binnen- en buitenland de balans op te maken en vooruit te blikken.

Escalerende olympische investeringen, mensenrechtenorganisaties die de noodklok luiden, kritiek op het IOC-bestuur en in onbruik geraakte olympische accommodaties hebben ertoe geleid dat een toenemend aantal steden de Spelen niet wil organiseren. Ook in Nederland geen onbekende ontwikkeling. Olympische hervormingen bleken onafwendbaar. Met de Agenda 2020 van het IOC – een plan dat de toekomst van de Spelen veilig moet stellen door drempels voor bids te verlagen – is op een koerswijziging ingezet. Op 8 december hebben de IOC-leden unaniem met de Agenda 2020 ingestemd. Op 7 januari 2015 is de deadline voor het indienen van plannen voor de Winterspelen van 2022.

Norbert Schütte (Johannes Gutenberg University Mainz) verkent de toekomst van de Spelen en het olympisch gedachtegoed. Eli Grimsby (CEO Oslo2022) deelt haar ervaringen rond het bid van Oslo voor de Winterspelen van 2022. De Noorse hoofdstad – favoriet in de race om de organisatierechten – besloot zich terug te trekken voor de organisatie van die Winterspelen. Wat zijn hiervan de redenen en met welke processen is het intrekken van het bid gepaard gegaan? Wat kan Nederland opsteken van de Noorse ervaringen en moeten ‘we’ de Spelen willen organiseren?

Reacties zijn er van Els van Breda Vriesman-Commandeur, Paul Hover, Fabiënne van Leeuwen, Ivo van Hilvoorde, Herbert Wolff en Nelleke Penninx. Cees Vervoorn treedt op als sessievoorzitter.

Het debat wordt mede mogelijk gemaakt door het lectoraat Topsport en Onderwijs van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Voertaal: Engels.

 

The future of the Olympic Games

Programme

13.00-13.30: Registration

13.30-13.40: Kick-off (Koen Breedveld, director Mulier Institute and Cees Vervoorn, lecturer University of Amsterdam and University of applied sciences Amsterdam)

13.40-14.10: Olympic Idea Quo Vadis? (Norbert Schütte, researcher Johannes Gutenberg University Mainz)

14.10-14.40: First reactions and debate

  • – Els van Breda Vriesman-Commandeur (formerly IOC, NOC*NSF, honorary president FIH)
  • – Fabiënne van Leeuwen (manager olympic education NOC*NSF)

14.40-15.00: Coffee break

15.00-15.30: Crucial experiences from the Oslo 2022 bid–process (Eli Grimsby, CEO Oslo2022)

15.30-16.00: First reactions and debate

  • – Paul Hover (senior researcher Mulier Institute, coordinator The Netherlands Olympic Study Network)
  • – Ivo van Hilvoorde (lecturer VU University and Windesheim University of applied sciences)

16.00-16.15: Interview with Herbert Wolff (head of international relations NOC*NSF), Nelleke Penninx (senior urban planner municipality of Amsterdam) and Paul Hover about The Netherlands Olympic Study Network

16.15-17.00:  Networking and drinks

Moderator: Cees Vervoorn

Details

Date: 12 January 2015
Time: 13.00 – 17.00
Location: Olympic Stadium
Olympisch Stadion 2 (next to the main entrance)
1076 DE Amsterdam

Klik hier om u aan te melden.